13 Eylül 2011 Salı

Hangi saatte ne içmeliyiz?

Yorum Bırakın
Sağlıklı beslenirken, yediklerimize dikkat etmek nasıl önemliyse dikkatli sıvı tüketimide o kadar önemlidir.

Vücudun isteklerine göre hangi saatler de hangi sıvıların tüketilmesi gerektiğini bilmeliyiz.

Bunaltıcı sıcaklarda oldukça susuyoruz. Susamamızın nedeni ise su rezervleri azaldıkça beyine bir sinyal yollanıyor ve biz susamaya başlıyoruz. Organizmanın işlevlerini yerine getirebilmesinde su büyük bir rol oynar. Zaten vücudumuzun yarısından fazlasını su kaplamakta. Terleme,böbrekler, nefes-alıp verme gibi eylemler ile tükettiğimiz sıvıyı su içerek vücudumuza tekrar kazandırmalıyız. Bu böyle devam etmezse susuz kalan bazı organlar işlevlerini yerine getiremeyebilirler.

Normal bir insan vücudunda su kaybı, kilonun yüzde 0.2'si kadar olmalıdır. Örnek vermek gerekirse 60 kilogram ağırlındaki bir kişinin vücudundaki günlük su kayıbı, 120 gram kadar olmalıdır. Fakat su kaybı 0.4 veya 0.5 olduğunda susuzluk ortaya çıkar.


Bol bol su tüketmeliyiz.
Özellikle yaz aylarında bol su tüketimi gerekiyor. Diğer mevsimlere göre iki veya üç kat daha fazla su tüketimi gerekli.
Sıcak hava vücutta aşırı ısınmaya yol açıyor. Bu durumda vücuttaki su, ciltteki gözenekler vasıtasıyla dışarı çıkınca (terleyince), vücudun iç ve dış ısısı dengeleniyor ve sıcak havaya daha kolay uyum sağlayabiliyoruz.

Aşırı su zararlı mı? 
Su içmek vücut ve diğer organlar için yararlıdır. Fakat bununda bir sınırı olmalıdır. Günde 3 litrelik bir oran hem böbrek sağlığı hemde vücudun su ihtiyacı için normal bir rakam.


Saat 8:00
Uyandıktan hemen sonra ılık su içilmeli. 
Neden bunu yapıyoruz?
Organizma bütün gece boyunca, toksin ve atık maddeler üretir. Bu maddelerin vücuttan atılımı kolaylaştırmak için ve vücudun ısısını dengelemek için erken saatlerde sıvı tüketmek çok yararlıdır.
Peki ne içmeliyiz? Sadece su yeterli mi?
Oda ısısında beklemiş 1 bardak su içmek, böbrek ve bağırsakların işlevini artırarak vücudu toksin ve artıklardan temizliyor. İsteğinize bağlı olarak su yerine bitkisel çaylarda içebilirsiniz.

Saat 8:30 oldu hadi bakalım.
Kahvaltı da bir fincan kahve içilmelidir.
Neden bunu yapıyoruz?
Güne başlangıçta ilk öğünde enerji ve kuvvet veren içecekler tüketilmelidir. Kahve bunun için oldukça yeterlidir.
Peki ne içmeliyiz? Sadece kahve yeterli mi?
Kahve içerisinde sinir sistemini uyaran maddeler içerir. Bu maddeler enerji vererek, zihni açıyor ve reflekslerinizi çalıştırıyor. Metepolizmayı da hızlandırıyor. Böylece sadece kahve içmeniz yeterli hale geliyor. 


Saat 10:30 Ne çabuk geçiyor bu saatler.
Ara öğünde 1 bardak taze meyve suyu içmek yeterli olur. 
Neden bunu yapıyoruz?
Bu saatler arasında, vücutta su rezervi azalmaya başlıyor. Kan şekeri düşüşe geçiyor. Organizmada yorgunluk başlıyor. Bunların hepsini ortadan kaldırmak için taze bir meyve suyu yeterlidir.
Peki ne içmeliyiz? Sadece taze meyve suyu yeterli mi?
Meyve suyu özellikle sıcak havalarda terle kaybedilen vitamin ve mineral tuzlarının geri alımını sağlıyor. Portakal, greyfurt,mandalina,çilekli süt, sade sütte içilebilir.

Saat 12:00 Öğlen oluyor.
Güneşten korunmak için, güneşten koruyucu içecek içilmelidir.
Neden bunu yapıyoruz?
Öğle yemeğine tok başlamak, terleyerek kaybettiğimiz minarelleri geri almak ve güneşten korunmak için.
Peki ne içmeliyiz?
Taze domates suyun sizi güneşten korur. Fakat domates suyuna 1-2 damla civarı zeytinyağı damlatılması daha yararlı olur.

Saat 14:00
Yemekten sonra hazımı kolaylaştıran bir içecek içilmeli.
Neden bunu yapıyoruz?
Sıcak havalarda hazımsızlık sorunu bir çok kişinin sorunlarından biridir ve çözüm bulmak biraz zor olur. Hazımsızlık sorunu çekmeden önlem almak şarttır. Bu yüzden mide salgısını arttıran bir içecek seçilmeli.
Peki ne içmeliyiz?
1 Fincan çay için. Çay hazımsızlık sorununu çözmekte birebirdir ve bu saatlerde ortaya çıkan uygu sorununu ortadan kaldırır.


Saat 17:00
Besleyici bir meyve suyu tercih edilmelidir.
Neden bunu yapıyoruz?
Günün bu saatlerde hafif yorgunluk ve baş gösteren bir uyku söz konusu olabilir. Bu yüzden vücudu canlandıran bir içecek seçilmeli.
Peki ne içmeliyiz?
Şeker, vitamin ve mineral içeren olgun bir mevsim meyvesi ile hazırlanmış bir meyve suyunu tercih edebilirsiniz. Şeftali, kayısı, vişne, karpuz-kavun, ahududu gibi meyvelerle hazırlanmış meyve suyuna protein ve kalsiyum içerikli bir kahve fincanı süt ilave edin.

Saat 20:00
Akşam yemeğinde bir kadeh şarap için.
Neden bunu yapıyoruz? Sakıncalı değil mi?
Akşam saatlerinde bunaltıcı sıcaklar yerini hafif bir serinliğe bırakıyor, ısı birkaç derece düşüyor ve hafif bir esinti çıkıyor.
Peki ne içmeliyiz?
Bu saatler hafif bir içki almanın tam zamanıdır ve kesinlikle sakıncalı değildir aksi taktide bir kaç yararı bile söz konusudur.

Saat 23:00 
Günün son içeceğidir. Şarap vb. içecekler tercih edilebilir.
Neden bunu yapıyoruz?
Günün bitimine doğru yaklaştığımız için, rahatlamak ve gevşemek şart. Bunun için alkollü içecekler içmek yarar sağlayabilir.
Peki ne içmeliyiz?
Bira, şarap vb. 

 

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazdığınız yoruma cevap yazıldığında haberdar olmak için yorum formunun sağ alt köşesinde bulunan E-posta yoluyla abone ol linkine tıklayabilirsiniz.