16 Eylül 2014 Salı

iOS 8 ile hangi özellikler gelecek?

Yorum Bırakın

Hafta başından beri söylenen "iOS 8" bu hafta gelebilir söylentileri yerini buldu. 17.09.14 itibariyle muhtelemen saat 20.00'den sonra iOS 8'i iPhone cihazlarınıza telefonunuzun yazılım güncelleme kısmından indirip kurabileceksiniz. Bu güncelleme ile eski model iPhonelara daha az yenilik gelmesine rağmen başlı başına değişen bir çok yenilik ve güncelleme mevcut. Böylelikle aradaki fark ortadan kaldırılmaya çalışılmış.

Peki iOS 8 ile bizi bekleyen yenilikler neler?

İnteraktif Bildirimler
Android cihazlar ve iPhone arasındaki uzun süredir süren ve bitmeyecek olan savaşta Android cihazların üstün olduğu konulardan biride bildirimler üzerineydi. Apple yayınlayacağı bu güncelleme ile savaşta bir eşitlik yakalamayı planlıyor. Android cihazlarda bildirimlere anında cevap verebilme ve yapılan işlemi yarıda bırakmadan cevap verme gibi imkanlar söz konusuydu. iPhoneların en büyük eksikliği ise bildirimlere karşılık hızlı işlem yapılamamasıydı. Ayriyetten bildirimlerde oluşan bir yavaşlama söz konusuydu. Apple iOS 8 ile bildirim konusunda çok şeyin değişeceğini vaat ediyor. Örnek vermek gerekirse internette herhangi bir video izlerken veya sörf yaparken mesaj geldiğinde işleminizi yarıda bırakmadan hızlı ve kolay bir şekilde mesajınıza cevap verebilecek ve kaldığınız yerden işleminizi yapmaya devam edebileceksiniz. Bunun dışında ise takvim etkinliklerini kolay takip edebilme gibi bir işlemde muhtemelen söz konusu olacaktır.

Çok daha fazla paylaşım seçeneği
Android cihazı olan arkadaşlar bu konuyu okudukları gibi anlayacak ve bu özellikten memnun olduklarını kendileri de teyit edeceklerdir. Android cihazınıza bir uygulama yüklediğinizde, o uygulama eğer paylaşım desteği sunuyor ise cihazdaki herhangi bir şeyi paylaşmak istediğinizde paylaş menüsünde o uygulamanında adı çıkıyor ve o uygulama üzerinden paylaşım yapabiliyorsunuz. Paylaşma konusunda büyük kolaylık ve pratiklik sağlayan bu özelliği artık sadece Android cihazlarda değil iPhonelarda da görebileceğiz. Eğer uygulamayı yapan şahıs, paylaşma desteği sunar ise herhangi bir içeriği paylaşmaya çalıştığınızda paylaş menüsünde o yüklediğiniz uygulamanında ismi ve simgesi belirecek. Güvenliğe büyük önem veren Apple bu konuda elbette bir sistem geliştirmiştir.

Yeni klavye ve 3.parti klavye kullanım izni
Apple'ın ekran büyültme politikası ile ilk defa bir iPhone'nun ekran boyutu bu denli büyüyecek. Bu yüzden klavye engeline takılmak istemeyen Apple çoklu klavye desteği sunmanın yanında klavyeye ek bir çok özellik sunmayı planlıyor. Örneğin Android cihazlarda olan kaydırarak yazma, hızlı yazım seçenekleri, otomatik düzeltme, sözlük gibi seçenekleri de iPhone üzerinde görebileceğiz. Dilerseniz 3. parti klavye uygulamaları kurarak klavyeyi kendinize göre kişiselleştirebileceksiniz.

Bilgisayarınız ve iPhone cihazınız bütünleşecek
Bildiğiniz gibi Android cihazlarda bulunan Google Chrome uygulaması ile yaptığınız işlemler bilgisayarınızdaki Chrome üzerinede yansıyabiliyordu. Aynı şekilde bilgisayarınız üzerinde yaptığınız işlemleride Android cihazınız üzerindende görebiliyor ve inceleyebiliyorsunuz. Google hesabı ile buna izin veren Android cihazlardaki bu özellik artık iPhonelarda da olacak. Handoff özelliği denilen bu özellik ile Safaride gerçekleştirdiğiniz işlemleri iPhone cihazınızda da an ve an gerçekleştirmiş sayılacaksınız. Bir nevi iki cihaz arasında olacak olan senkronizasyon ile, iki cihazda ayrı ayrı işlem yapmadan direk olarak bir cihazdan diğer cihaza yansıtabileceksiniz.

İletişiminiz kopmasın diye sürekli iletişim seçeneği
iOS 8 yayınlandığı gibi bu özelliği göremeyecek olsakta güncellemeden yaklaşık 1 ay sonra bu özelliği iOS 8 alan iPhone cihazlarında görebileceğiz. Biraz bahsetmek gerekirse, Handoff özelliğini andıran bu özellik ile iletişiminizi iPhone dışında bir Apple cihazı ilede sürdürebileceksiniz. Aynı Wi-Fi ağına bağlı olan iki farklı Apple cihazınız olduğu varsayalım. iPhone'unuza erişemeyeceğiniz bir yerdesiniz fakat hemen yanınızda iPad'iniz var. O halde iPad'iniz ile de bir iPhone kullanıyormuş gibi telefon görüşmesi yapabileceksiniz.

Widgets seçeneği
Android cihazlarda oldukça popüler ve yaygın olan widgetslar Google Play üzerinden kişinin isteğine göre indirilip kişiselleştirilebiliyor ve kişinin dilediği şekilde konumlandırılabiliyor. iOS 7 ile hava durumu, takvim, market bilgileri gibi widgetslar iPhonelara da gelmişti fakat bundan sonra iPhone kullanıcıları Apple Store üzerinden de widgets indirebilecekler.

Güncellemeden önce:

  • Güncelleme sırasında oluşabilecek sorun veya aksilikler adına sarjınızın en az %70 veya üzerinde olmasına dikkat edin.
  • iPhone cihazınızda minimum 4 GB yer bırakın. Böylece güncelleme sonrası uygulama kurulumlarında oluşabilecek hataların önüne geçmiş olabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazdığınız yoruma cevap yazıldığında haberdar olmak için yorum formunun sağ alt köşesinde bulunan E-posta yoluyla abone ol linkine tıklayabilirsiniz.