23 Eylül 2011 Cuma

Neden uyuyoruz?

Yorum Bırakın
Hayatımızla ilgili çok büyük ve önemli olan bir soru. Çoğu kişinin cevabını getiremediğini biliyoruz. Bunu bilmemek gayet normal çünkü, açıklaması ve verilen örneklere bakarsak işin içinden çıkalacak gibi değil. Bazıları ise cevabının kolay olduğunu, gece uyurken vücudumuzun dinlenerek enerji kazandığını söylüyor. Aslında pek yanlış bir cevap sayılmaz. Fakat bilimsel araştırmalar bu yönde bir cevap vermiyor.
Yapılan bir araştırmaya göre ise "İngiltere`de 70 yaşında bir kadının, her gece bir saat uyuyarak, hatta bir keresinde 56 saat uyanık kaldıktan sonra sadece l,5 saat uyuyarak ertesi gün tam performans ile hayatını sürdürebildiği gözlemlenmiş.

Aslında bakarsak herkesin bildiği gibi, bir gece bile uyumasak, ertesi gün enerji dolu olmadan bir gün geçiririz ve bütün aktivitelerimiz yavaşlar. İki gece arka arkaya uyumayan bir insanda ise, durum daha vahim bir hal alır. Üç günden sonra insan hayatla ilişkisini koparmaya ve hayal görmeye başlar. Fareler üzerinde yapılan deneyde ise bir canlıyı uyanık tutmaya çalışmanın ölümle bile sonuçlanabileceği kanıtlanmıştır.

Ayriyetten arka arkaya geceleri yetersiz bir şekilde uyuma düzenleri olan kişilerde de aynı problemler olduğu gözlemlenmiştir.

Peki Niçin Uyuyoruz?
Uyku, insana kaslarını ve diğer vücut dokularını onarma, ölen ve yenilenmesi gereken hücrelerini yenileme şansı verir.
Uyku, insanın beynindeki bilgileri bir araya toplama, gereksizleri silme ve düzenleme şansı verir. Rüya da bunların bir parçasıdır.
Uyku, enerji tüketiminin miktarını azaltır. Yani günde gereğinden fazla yemek yememek daha yararlıdır. 3 öğün yemek ile 5 öğün yemek arasında hiç bir enerji farkı yoktur.
Uyku, bir telefon şarj aleti gibi bütün gün yorulup bitkin düşen beyinin şarj edilmesini sağlar. Diğer organlardaki kullanılan enerji miktarı azaltılarak, beyindeki aktiviteler için gerekli enerjiyi toplar.
Uyku hakkında herkesin tek bildiği ise, geceleri güzel bir uyku çekersek, sabahları kendimizi iyi hissedeceğimiz, hem vücudumuzun hem de beynimizin yeni bir gün için hazır olacağıdır.


0 yorum:

Yorum Gönder

Yazdığınız yoruma cevap yazıldığında haberdar olmak için yorum formunun sağ alt köşesinde bulunan E-posta yoluyla abone ol linkine tıklayabilirsiniz.