30 Nisan 2011 Cumartesi

Beynimiz biz uyanıkken de uyuyormuş

Yorum Bırakın
1 Dk önce elinizde anahtar mı var dı? Yada çaya, şeker yerine tuz attığınız oldu mu?

Bilim adamları, bir dakika önce yaptıklarımızı unutmamızın neden kaynaklandığı çözdüler.

Hürriyet Gazetesi'nin, Daily Mail'den derlediği habere göre, ABD bilim adamlarının fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, beynin bazı noktalarının yorgunluk ve halsizlik durumlarında kendini uykuya aldığını gösterdi. Bu durum yaklaşık olarak günde 40 defa meydana gelebiliyor. Bu durum beynin diğer bölümlerininde uyku haline geçtiğini göstermiyor. Bir kısım uyurken diğer kısım çalışabiliyor. Yorgun veya halsiz bir durumda aptalca hataların yapılmasının nedeni olarak gösteriliyor.

Farelerde yapılan bu deneyde, farelerin gündüz vakti uyanık tutularak beyin faaliyetleri gözlemlendi. Fare uyanık durumda olmasına rağmen beyinin bazı kısımlarındaki hücrelerin uykuya geçtiği kanıtlandı.

Wisconsin ve Madison Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bu araştırmada, beyin hücrelerinin uyku durumuna geçmesi durumunda farelerin normal durumda daha fazla hata yapmalarına sebeb olduğuda anlaşıldı.
Araştırma ekibinde yer alan Dr. Chiara Cirelli, "uykuya geçen hücre sayısının fazla olmadığını, ortalama 20 nörondan 18'inin ayık kaldığını" belirtti.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazdığınız yoruma cevap yazıldığında haberdar olmak için yorum formunun sağ alt köşesinde bulunan E-posta yoluyla abone ol linkine tıklayabilirsiniz.