29 Temmuz 2012 Pazar

İftar ve sahurda beslenmenizi ihmal etmeyin

Yorum Bırakın
Ramazan ayının 20 Temmuz-20 Ağustos arasına denk geldiği bu yılda da hava sıcaklığı ve iftar-sahur vakitlerinin uzunluğu artıyor. Ramazan ayında nasıl beslenmemiz gerektiğini bilmeliyiz.


İftarı öğünlere bölün
Ramazan ayında oruç tutan bireyler, diğer günlerde olduğu gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermelidir. İlk olarak öğün sayısı en az 3 olmak üzere, mümkünse 4-5 öğünü bulacak şekilde ayarlanmalı. Her öğünde 4 besin grubundan (süt-yoğurt grubu, et-tavuk-balık grubu, sebze-meyve grubu, tahıl grubu) tüketilmeye özen gösterilmelidir. İftarda kesinlikle birdenbire ve hızlıca yemek yememek gerekiyor. Besinleri çiğneme zamanı arttırılmalıdır. İftarda ağır, yağlı, soslu ve kızartma gibi yemeklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

Yemekten sonra yürüyüş yapın
Günün uzun olmasına avantaj bilerek iftardan 2 saat sonra hafif tempolu yürüyüş yapılarak sindirime yardımcı olunabilir. Aç kalınarak zayıflanamayacağı unutulmamalıdır. Buna bağlı olarak mutlaka sahura kalkmalıyız. Yemekle birlikte veya yemek sonrasında sindirime yardımcı olan rezene, anason veya yeşil çay içilebilir. Zencefil, zerdeçal, dereotu, kimyon gibi baharatlar tüketilebilir.

Bol bol su tüketin
Ramazan'da dikkat çekilmesi gereken ilk ve en önemli konu oluşabilecek su kaybıdır. Uzun ramazan günlerinde vücudun sıvı ihtiyacını ve mineral kaybını karşılamak için iftar ve sahur vakitlerinde bol su içmeye özen göstermelisiniz.

Eti azaltın
Kaybolan elektrolit dengesinin sağlamak için ayran tüketimi arttırılabilir ve daha fazla sebze- meyve tüketilebilir.İftara çorbayla başlanılıp, iftar sofralarında mutlaka pişmiş ve çiğ sebzelere yer verilmelidir.

Ramazanda sağlıklı kalmak için örnek bir menü;
İftar
  • Hurma veya zeytin + 1 bardak su 
  • 1 kase çorba
  • Maydanoz, nane yaprağı, maruldan oluşan yağsız yeşil salata
  • Tam tahıllı ekmek
Ara
  • Sütlü tatlı
Ara
  • Etli sebze yemeği
  • Yoğurt veya yoğurtlu semizotu salata
  • Meyve
  • Ekmek veya pilav
Ara
  • Peynir + ekmek + meyve + 2 fincan bitki çayı
Sahur
  • Süt
  • Peynir veya yumurta
  • Bal/reçel/pekmez
  • Zeytin
  • Yağsız yeşil salata
  • Meyve
  • Ekmek
Menüde yer alan bitki çayları hangileri olabilir;
>Adaçayı
>Yeşilçay
>Ekinezya
>Rezene
>Form
>Sinameki

Peki ya sizin ramazana özel hazırladığınız ve uyguladığınız bir menü var mı?

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazdığınız yoruma cevap yazıldığında haberdar olmak için yorum formunun sağ alt köşesinde bulunan E-posta yoluyla abone ol linkine tıklayabilirsiniz.